Scroll to top
© 2024, Οδοντιατρική Μέριμνα Αθήνας ✆ 2109700100
  • Ωράριο Λειτουργίας: ΔΕΥΤ.-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00-21:00 ✆ 2109700100

Ορθοδοντική Θεραπεία


Συμβουλές κατά την Ορθοδοντική Θεραπεία

Ορθοδοντική Θεραπεία από την Οδοντιατρική Μέριμνα Αθήνας βρίσκεται στον Άγιο Δημήτριο. Στην Έξοδο Μετρό Αγίου Δημητρίου.

Οδοντίατρος Αθήνα

Οδοντίατρος Αθήνα, στον Άγιο Δημήτριο. Το οδοντιατρείο μας βρίσκεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην έξοδο Μετρό Αγίου Δημητρίου. Βρείτε Οδοντίατρο στην Αθήνα

οδοντιατρικη μεριμνα

Οδοντιατρείο Αθήνα.

εμφυτευματα

Ορθοδοντική Θεραπεία

Οδοντικά Εμφυτεύματα Κόστος

Οδοντικά Εμφυτεύματα Κόστος

Οδοντικά Εμφυτεύματα Μάρκες

Εμφυτεύματα, όλες οι αξιόπιστες εταιρείες εμφυτευμάτων από την οδοντιατρική κλινική Μέριμνα Αθήνας.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα Κόστος

οδοντικα εμφυτευματα

μινι οδοντικα εμφυτευματα

οδοντικά εμφυτεύματα τιμές

λεύκανση δοντιών με laser

λεύκανση δοντιών

Ορθοδοντική Θεραπεία

λεύκανση δοντιών τιμές

λευκανση δοντιων

λευκανση δοντιων αθηνα

οδοντιατρικές υπηρεσίες

λεύκανση δοντιών κόστος

λευκανση δοντιων ναρθηκες τιμες

οδοντιατρικη κλινικη

οδοντιατρος τιμες

Οδοντίατρος Άγιος Δημήτριος

σφραγισματα

Σφραγίσματα δοντιών από την Οδοντιατρική Μέριμνα Αθήνας. Εξειδικευμένοι Οδοντίατροι στα Νότια Προάστια, Άγιο Δημήτριο

σφραγισμα δοντιου

σφραγισμα δοντιου τιμη αθηνα

αγιος δημητριος

αγιος δημητριος αθηνα

οδοντιατρος αγιος δημητριος

οδοντιατρικη μεριμνα

οδοντιατρικη μεριμνα αθηνας

περιοδοντολογία

περιοδοντολογία αθήνα

περιοδοντολόγος αθήνα

περιοδοντολογια κοστος

ορθοδοντική

ορθοδοντική αθήνα

αισθητική οδοντιατρική

αισθητική οδοντιατρική αθήνα

αισθητική οδοντιατρική κόστος

αισθητική οδοντιατρική θήκες

αισθητική οδοντιατρική όψεις ρητίνης

Ορθοδοντική Θεραπεία

αισθητική οδοντιατρική όψεις πορσελάνης

αισθητική οδοντιατρική πόσο κοστίζει

αισθητική οδοντιατρική τιμές

αισθητικη οδοντιατρικη

Οδηγίες μετά την τοποθέτηση ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια)

Αμέσως μετά την τοποθέτηση ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών, ο ασθενής ενημερώνεται πως φυσιολογικά θα νιώθει κάποια δυσφορία στο στόμα του για περίπου 2-3 ημέρες. Αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται για να προσαρμοστεί η στοματική κοιλότητα στη νέα κατάσταση. Συστήνεται οι ασθενείς να τρώνε μαλακές τροφές κατά το διάστημα αυτό, για να είναι ευκολότερη η προσαρμογή τους.

Ακόμη, οι ασθενείς ενημερώνονται για τον τρόπο με τον οποίο θα καθαρίζουν το στόμα τους, αλλά και τις ορθοδοντικές συσκευές, για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν και για το πώς πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή τους στη διάρκεια της θεραπείας (λεπτομέρειες παρακάτω στις σχετικές ενότητες).

Για οποιαδήποτε απορία ή για τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα (π.χ. ξεκόλλημα συσκευής) οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον ορθοδοντικό τους, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Οδηγίες μετά την τοποθέτηση κινητών ορθοδοντικών συσκευών (μασελάκια)

Αμέσως μετά την τοποθέτηση κινητών ορθοδοντικών συσκευών, οι ασθενείς ενημερώνονται για τις ώρες που πρέπει να φοράνε τις συσκευές τους (ανάλογα με την περίπτωση), για το σωστό τρόπο τοποθέτησης και αφαίρεσης τους και για τον τρόπο με τον οποίο καθαρίζονται (λεπτομέρειες παρακάτω στη σχετική ενότητα).

Αμέσως μετά την τοποθέτηση, οι ασθενείς νιώθουν κάποια δυσφορία, ενώ δυσκολεύονται να μιλήσουν ή ακόμη και να καταπιούν, με τις κινητές ορθοδοντικές συσκευές στο στόμα. Η πλήρης προσαρμογή γίνεται πολύ γρήγορα, συνήθως εντός 1-2 ημερών. Για να επανέλθει ταχύτερα η ομιλία στο φυσιολογικό, συστήνεται ο ασθενής με το που θα επιστρέψει στο σπίτι του να διαβάσει ένα οποιοδήποτε κείμενο (1 σελίδα περίπου) φωναχτά.

Οι ασθενείς πρέπει να αφαιρούν τις συσκευές από το στόμα τους όταν τρώνε και όταν πλένουν τα δόντια τους, καθώς και για να τις καθαρίσουν (λεπτομέρειες παρακάτω στη σχετική ενότητα).

Καλό είναι κάθε φορά που αφαιρείται κάποια συσκευή, να ξεπλένεται με νερό και να τοποθετείται στην ειδική θήκη που έχει δοθεί στον ασθενή, για λόγους υγιεινής και για αποφυγή απώλειας.

Για οποιαδήποτε απορία ή για τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα (π.χ. απώλεια συσκευής) οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον ορθοδοντικό τους ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Οδηγίες μετά την τοποθέτηση ορθοδοντικού μικροεμφυτεύματος

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μετά την τοποθέτηση ορθοδοντικού μικροεμφυτεύματος οι ασθενείς δε νιώθουν πόνο ή δυσφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ορθοδοντικό.

Ο ασθενής δεν πρέπει να ‘‘παίζει’’ με τη γλώσσα του με το μικροεμφύτευμα ή να το αγγίζει με τα δάχτυλα του. Το μικροεμφύτευμα, όπως και τα δόντια μας και οτιδήποτε άλλο τοποθετείται στο στόμα, πρέπει να καθαρίζεται με την οδοντόβουρτσα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Για οποιαδήποτε απορία ή για τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα (π.χ. πόνος, κινητικότητα του μικροεμφυτεύματος) οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον ορθοδοντικό, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες.

Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας;

Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ο ασθενής οφείλει να διατηρεί τόσο το στόμα του όσο και τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς καθαρούς. Αυτό απαιτεί ελαφρώς μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με κάποιον που δεν υποβάλλεται σε θεραπεία, αλλά είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε τα δικά μας όμορφα και γερά δόντια σε όλη μας τη ζωή. Θα πρέπει λοιπόν ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες μας σχετικά με το πρωτόκολλο στοματικής υγιεινής που χρειάζεται να εφαρμόσει.

Ακόμη, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τις σκληρές τροφές (π.χ. ψημένους ξηρούς καρπούς ή παξιμάδια) όταν έχει ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια). Αυτές προκαλούν ζημιές (π.χ. ξεκολλάνε σιδεράκια), οι οποίες δυσχεραίνουν τη θεραπεία και μπορεί να βλάψουν και την υγεία των δοντιών.

Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να προσέρχεται στο ιατρείο περίπου μία φορά το μήνα και να ακολουθεί τις οδηγίες του ορθοδοντικού μέχρι το επόμενο ραντεβού. Η καλή συνεργασία του ασθενή οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα και μάλιστα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πως καθαρίζουμε το στόμα μας και τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς;

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, όπως και τα δόντια, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, ώστε να διατηρείται ένα ικανοποιητικό επίπεδο στοματικής υγιεινής. Τα πρωτόκολλα στοματικής υγιεινής που εφαρμόζονται είναι εξατομικευμένα και καθορίζονται από τις ανάγκες του ασθενή. Ο κάθε ασθενής, με την απαραίτητη καθοδήγηση από εμάς, μπορεί και πρέπει να διατηρεί άριστο επίπεδο στοματικής υγιεινής τόσο κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας όσο και μετέπειτα για να διατηρήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο στο πέρασμα του χρόνων.

Συνήθως απαιτείται βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα (οπωσδήποτε το βράδυ πριν τον ύπνο – ο ασθενής μετά πρέπει μόνο να πίνει νερό αν το επιθυμεί). Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται χειροκίνητα, με μαλακή οδοντόβουρτσα, η οποία να έχει μικρή σχετικά κεφαλή και μόνο τρίχες (όχι πλαστικά κ.α.). Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται όταν οι τρίχες χάνουν το αρχικό τους σχήμα, κάτι το οποίο συμβαίνει ταχύτερα όταν υπάρχουν ορθοδοντικοί μηχανισμοί στο στόμα. Το βούρτσισμα θα πρέπει να διαρκεί 3-4 λεπτά, ώστε να καθαρίζονται επαρκώς τα δόντια και τα ούλα από όλες τις πλευρές (μέσα, έξω και επάνω), αλλά και οι ορθοδοντικές συσκευές.

Η οδοντόκρεμα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει φθόριο (τουλάχιστον 1500 ppm για άτομα άνω των 6 ετών), ενώ καλό είναι να μην περιέχει κόκκους, αλλά να έχει κρεμώδη σύσταση. Η ποσότητα οδοντόκρεμας που χρειάζεται είναι περίπου στο μέγεθος μπιζελιού, ενώ όταν τελειώνει το βούρτσισμα ο ασθενής καλό είναι να φτύνει μόνο ή εάν θέλει να ξεπλύνει με λίγο νερό μόνο μια φορά.

Το κοινό οδοντικό νήμα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές (σιδεράκια). Πρέπει να χρησιμοποιείται ειδικό οδοντικό νήμα (με σκληρό άκρο), το οποίο να μπορεί να περάσει ο ασθενής κάτω από το ορθοδοντικό σύρμα. Η χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα, μετά το βούρτσισμα, είναι συνήθως αρκετή.

Συστήνεται επίσης ο ασθενής να χρησιμοποιεί κάποιο στοματικό διάλυμα 1-2 φορές την ημέρα, το οποίο να περιέχει μόνο φθόριο (NaF 0.05%) και όχι αντιμικροβιακά ή αντιβιοτικά. Η χρήση του στοματικού διαλύματος καλό είναι να γίνεται μεταξύ των βουρτσισμάτων και όχι αμέσως μετά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλό είναι να χρησιμοποιούνται ειδικά βουρτσάκια (παρόμοια με τα μεσοδόντια βουρτσάκια) για την καθαριότητα των ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών ή όταν υπάρχουν διαστήματα, που δε μπορούν να καθαριστούν ικανοποιητικά μόνο με την οδοντόβουρτσα. Συνήθως, η χρήση τους μία φορά την ημέρα είναι αρκετή για ένα άριστο επίπεδο στοματικής υγιεινής.

Φροντίδα/καθαριότητα κινητών ορθοδοντικών συσκευών (μασελάκια)

Ο ασθενής συστήνεται να έχει μια οδοντόβουρτσα (μπορεί να είναι και μια παλιά του οδοντόβουρτσα) και να βουρτσίζει τη συσκευή του, αφού την έχει αφαιρέσει από το στόμα, χρησιμοποιώντας μόνο νερό, 1 φορά την ημέρα.

Καλό είναι κάθε φορά που αφαιρείται η συσκευή από το στόμα, πριν τοποθετηθεί στην ειδική θήκη, να ξεπλένεται με νερό.

Σε περίπτωση που η συσκευή δε μπορεί να διατηρηθεί καθαρή ή δεν καθαρίζει καλά, ακόμη και μετά τα παραπάνω, συστήνεται ανά διαστήματα η χρήση ειδικών καθαριστικών που πωλούνται στα φαρμακεία (όμοια με αυτά για καθαριότητα οδοντοστοιχιών), ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μια πιο απλή λύση, είναι η τοποθέτηση της συσκευής σε ξύδι αραιωμένο με νερό για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια το βούρτσισμα της. Έπειτα, καλό είναι να ακολουθήσει βούρτσισμα με νερό και σαπούνι, ώστε να εξαλειφθεί τυχόν δυσάρεστη μυρωδιά ξυδιού.

Διατροφή κατά την ορθοδοντική θεραπεία

Όταν ο ασθενής θεραπεύεται με κινητούς μηχανισμούς, καλό είναι να τους αφαιρεί όταν τρώει για αποφυγή φθοράς τους. Έπειτα η διατροφή του ασθενή μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε επιθυμεί.

Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές στο στόμα (π.χ. σιδεράκια), ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει τις σκληρές τροφές, όπως ψημένους ξηρούς καρπούς, παστέλι ή παξιμάδια. Αυτές προκαλούν ζημιές (π.χ. ξεκολλάνε σιδεράκια), οι οποίες δυσχεραίνουν τη θεραπεία και ίσως να βλάψουν και τα ίδια του τα δόντια.

Αντιμετώπιση δυσφορίας ή πόνου κατά την ορθοδοντική θεραπεία

Κάποιες φορές, μετά την ενεργοποίηση των ορθοδοντικών συσκευών από τον ορθοδοντικό (δηλαδή μετά την επίσκεψη), οι ασθενείς νιώθουν κάποια δυσφορία-πίεση στα δόντια, η οποία είναι αποτέλεσμα της δύναμης που ασκείται σε αυτά. Η αίσθηση αυτή είναι εντονότερη λίγες ώρες έως και 2 ημέρες μετά την επίσκεψη, ενώ παρατηρείται σταδιακή βελτίωση και πλήρης εξάλειψη της, 4-5 ημέρες μετά την επίσκεψη. Έπειτα ο ασθενής προσαρμόζεται πλήρως και δεν αισθάνεται καμία δυσφορία.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτού του ζητήματος συστήνεται στους ασθενείς μαλακή διατροφή για τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά την ενεργοποίηση των συσκευών.

Σε μικρό ποσοστό ασθενών, που η δυσφορία αυτή είναι περισσότερο έντονη και όταν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ήπια παυσίπονα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφένη) για 1-2 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Αντιμετώπιση επειγόντων κατά την ορθοδοντική θεραπεία

Ενσφήνωση φαγητού μεταξύ των δοντιών: Αυτό δεν είναι ακριβώς επείγουσα κατάσταση, αλλά ίσως να είναι ενοχλητικό για τον ασθενή. Εάν το ξέπλυμα με νερό ή το βούρτσισμα δεν είναι αποτελεσματικό, ένα μικρό κομμάτι οδοντικού νήματος μπορεί να δώσει τη λύση. Κάποιες φορές ένα μικρός κόμπος στη μέση του, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη απομάκρυνση του φαγητού. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο μεσοδόντιο βουρτσάκι.

Απώλεια σύρματος ή πρόσδεσης: Το ορθοδοντικό σύρμα συγκρατείται επάνω στα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια) με μικροσκοπικούς ελαστικούς δακτυλίους ή πολύ λεπτές μεταλλικές ή λευκές προσδέσεις. Εάν κάποιο από αυτά έχει φύγει, καλό είναι να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό, ώστε να κρίνει εάν χρειάζεται να προσέρθετε στο ιατρείο.

Συρμάτινες προσδέσεις που εξέχουν: Εάν η άκρη κάποιας συρμάτινης ή λευκής πρόσδεσης έχει φύγει από τη θέση της, εξέχει και σας ενοχλεί, μπορείτε να την τοποθετήσετε στη θέση της πιέζοντας την προς μέσα (δηλαδή προς τα δόντια). Για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μπατονέτα, το νύχι σας ή τη σβήστρα που κάποιες φορές υπάρχει στο πίσω άκρο ενός μολυβιού.

Ερεθισμός στο στόμα: Κάποιοι ασθενείς είναι επιρρεπής στο να αναπτύσσουν ερεθισμούς (πληγές) στο στόμα. Παρόλο που τα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια) δεν είναι συνήθως η αιτία, μπορεί να πυροδοτούν ή να επιδεινώνουν τέτοιες καταστάσεις. Δεν απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για τον ασθενή, ειδικά κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Η τοποθέτηση μικρής ποσότητας ειδικού κεριού ανακούφισης (χορηγείται από τον ορθοδοντικό στην αρχή της θεραπείας) επάνω στην ορθοδοντική συσκευή που προκαλεί τον ερεθισμό έχει άριστα αποτελέσματα. Απλά κόψτε ένα μικρό κομμάτι κεριού, πλάστε το σε μπαλάκι με το χέρι σας (συνήθως μέγεθος μπιζελιού είναι αρκετό) και πιέστε το επάνω στο τμήμα της ορθοδοντικής συσκευής που προκάλεσε τον ερεθισμού, ώστε να το καλύψει πλήρως. Επανατοποθετείστε κερί όταν φύγει. Η χρήση του κεριού συνίσταται για όσο ο ερεθισμός ενοχλεί τον ασθενή. Συνήθως 1-3 μέρες είναι αρκετές για να θεραπευτεί ο ερεθισμός. Σε περίπτωση που ο ασθενής φάει/καταπιεί το κερί δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Σύρμα που προεξέχει: Σε κάποιες περιπτώσεις, το ορθοδοντικό σύρμα καθώς ευθυγραμμίζει τα δόντια μετακινείται, με αποτέλεσμα η άκρη του σύρματος να ερεθίζει το στόμα, συνήθως στα μάγουλα, στο πίσω μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μπατονέτα ή τη σβήστρα που κάποιες φορές υπάρχει στο πίσω άκρο ενός μολυβιού, ώστε να πιέσετε το σύρμα να επιστρέψει στη θέση του. Αν αυτό δεν γίνει, μπορείτε να το καλύψετε με κερί ανακούφισης. Τέλος, επικοινωνήστε με τον ορθοδοντικό για να τον ενημερώσετε για το πρόβλημα και να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες.

Χαλαρός δακτύλιος ή ξεκολλημένο αγκύλιο (σιδεράκι): Εάν διαπιστώσετε πως κάποιος δακτύλιος έχει χαλαρώσει/ξεκολλήσει ή κάποιο σιδεράκι έχει ξεκολλήσει, ενημερώστε αμέσως τον ορθοδοντικό για να σας δώσει οδηγίες.

Χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις οδοντιατρικές θεραπείες; Συμβουλευτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις μας για απαντήσεις στις ερωτήσεις σας ή καλέστε μας.

✆ 2109700100